ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΟΥΛΗΣ – Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

terzakhs book sm

Εκδότης: Α/ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2017

Αριθμός σελίδων: 256

Διαστάσεις: 21×14

ISBN13: 9789606625374

Παρουσίαση

Το βιβλίο αυτό είναι η ιχνηλασία μιας σταδιακής αναγνώρισης, που ξετυλίγεται σε χρονικό διάστημα περίπου δεκαετίας. Σε αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς όχι μόνο ή αποκλειστικά τί είναι «χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός» (με τον τρόπο που λίγο-πολύ αναμένεται από μια επιστημονική πραγματεία), αλλά κυρίως το πώς έφτασε να αναδυθεί μια ορισμένη εικόνα του μέσ’ από αργές, βασανιστικές κι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες κάποιων να σκεφτούν τα γεγονότα που τρέχουν γύρω τους.

Ξέρουμε καλά ότι μια πελώρια τομή έγινε στη δεκαετία του ’70. Τελείωσε ο μεγάλος μεταπολεμικός κύκλος των αγώνων απελευθέρωσης, στις αποικίες όσο και στη μητροπόλεις, με συντριπτική νίκη τού παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού/ιμπεριαλιστικού συνασπισμού, που τον οδηγούσαν – ακόμα τον οδηγούν – οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ταυτόχρονα, άλλαξε το ίδιο το μοντέλο του καπιταλισμού. Από τί σε τί ακριβώς, είναι αυτό που πρέπει να καταλάβουμε. Η παγκόσμια οικονομική κρίση τού 2008 – σαν αποκορύφωμα μιας σειράς εκρηκτικών γεγονότων όπως η μακρόσυρτη ύφεση της δεκαετίας του ’80, η κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ και οι λεγόμενοι Πόλεμοι της Νέας Τάξης, η εδραίωση της δικτατορίας των χρηματαγορών σε πλανητικό επίπεδο (και ρόλος που έπαιξαν σε αυτό διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΠΟΕ, ο ΟΟΣΑ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση) – ήταν εκείνη που επέτρεψε να αναδυθεί με κάποια καθαρότητα το ζητούμενο μοντέλο.

Είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό. Είναι μια απόπειρα, οσοδήποτε δοκιμαστική, να καταλάβουμε σφαιρικά αυτό που συμβαίνει στον κόσμο· κι εκείνο που έχει σημασία μεγαλύτερη απ’ ό,τι το ίδιο το όνομα, είναι να συμφωνήσουμε ως προς ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά και ποια η ενδιάθετη κατεύθυνσή του.

Περιεχόμενα

Προλεγόμενα

ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ 2005

Ολοκληρωτισμός

ΚΕΙΜΕΝΑ 2009

Μεταμορφώσεις της εργασίας και παρούσες προοπτικές

Το ψεύδος της οικονομίας, και η τρίτη διατύπωση της καντιανής προσταγής

ΚΕΙΜΕΝΑ 2014

Κρίση

Μερικές εφαρμοσμένες παρατηρήσεις για τον συσχετισμό οικονομικού-πολιτικού

ΚΕΙΜΕΝΑ 2015 – 16

Μανιφέστο του «δημοκρατικού» ολοκληρωτισμού

Χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός: ένα νέο μοντέλο κυριαρχίας

Στοιχεία για τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό

Ταξικές σχέσεις στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό

Ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός ως οργανωμένο έγκλημα

Ο ρόλος των ιδεολογιών στις νέες μορφές καπιταλισμού

Πραξικοπήματα

Όσοι περισσεύουν

Αρνητική γεωπολιτική

Ο διεθνισμός και η «κρατική κυριαρχία»

ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΟΥΛΗΣ

Μονοπωλιακός καπιταλισμός: τι μας οδήγησε εκεί, ποιοι είναι οι μηχανισμοί του και τις μας κληροδότησε

Από τον μονοπωλιακό στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό

Η πορεία των ΗΠΑ και το διεθνές νομισματικό σύστημα

terzakhs book sm

Επιπλέον πληροφορίες

Δυο λόγια για τους συγγραφείς

Ο ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου (ως επιμελητής σειρών και μεταφραστής), και ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των Επιστημών του Ανθρώπου. Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένο αριθμό δοκιμίων και κριτικών σε διάφορα έντυπα (Σημειώσεις, Λεβιάθαν, Ήχος, Πλανόδιον, Πανοπτικόν, κ.ά.) και συνεργαστεί κατά περιόδους ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Καθημερινή και Αυγή. έχει επίσης διδάξει μετάφραση φιλοσοφίας στο Αγγλικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Από το 2005 έχει οργανώσει ένα θεσμό εναλλακτικής επιμόρφωσης ενηλίκων, το Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών (και, από το 2009, Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών), στα πλαίσια του οποίου παραδίδει σειρές μαθημάτων στη φιλοσοφία, την αισθητική, τη συγκριτική θρησκειολογία και ανθρωπολογική/ ψυχαναλυτική θεωρία. Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει ποίηση, ταξιδιωτική πρόζα, δοκίμια και μεταφράσεις (βλ. πλήρη εργογραφία στο www. fotisterzakis.gr).

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΟΥΛΗΣ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει οικονομικά κι έχει εργασιακή εμπειρία 22 ετών, κυρίως σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, επέστρεψε το 2003 στις σπουδές κάνοντας ένα μεταπτυχιακό και στη συνέχεια διδακτορικό στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αρθρογραφήσει σε διάφορα περιοδικά κι έχει πάρει μέρος σε μια σειρά φιλοσοφικών συνεδρίων. Από το 2009 κάνει σεμινάρια οικονομικών για ενήλικες, κυρίως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών, όπου προσπαθεί να συνδυάσει την οικονομία με τη φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο Ο κόσμος των πολυεθνικών εκ των έσω (futura: Αθήνα 2016).

http://www.asynechia.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD/i-anadisi-tis-eikonas-tou-xrimatopistotikoi-kapitalismou/

terzakhs book header bgct

«Η ανάδυση της εικόνας του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού» από τις εκδόσεις Α/συνέχεια

Φώτης Τερζάκης Δρόμος της Αριστεράς 02.07.2017 Δημοσίευση: Φύλλο 366 – 1/7/2017

Φώτης Τερζάκης – Νίκος Προγούλης

Το νέο βιβλίο, κύημα της συνεργασίας των Φώτη Τερζάκη και Νίκου Προγούλη, είναι η ιχνηλασία μιας σταδιακής αναγνώρισης της σύγχρονης μορφής του παγκόσμιου καπιταλισμού και της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Αφορά όχι μόνο το τί είναι «χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός», αλλά κυρίως το πώς έφτασε να αναδυθεί μια ορισμένη εικόνα του μέσ’ από αργές, βασανιστικές κι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες κάποιων να σκεφτούν τα γεγονότα που τρέχουν γύρω τους.

Ξέρουμε καλά ότι μια πελώρια τομή έγινε στη δεκαετία του ’70. Ταυτόχρονα, άλλαξε το ίδιο το μοντέλο του καπιταλισμού. Από τί σε τί ακριβώς, είναι αυτό που επιχειρείται να κατανοηθεί. Η παγκόσμια οικονομική κρίση τού 2008 –αποκορύφωμα μιας σειράς εκρηκτικών γεγονότων όπως η μακρόσυρτη ύφεση της δεκαετίας του ’80, η κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ και οι λεγόμενοι Πόλεμοι της Νέας Τάξης, η εδραίωση της δικτατορίας των χρηματαγορών και διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΠΟΕ, ο ΟΟΣΑ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση – ήταν εκείνη που επέτρεψε να αναδυθεί με κάποια καθαρότητα το ζητούμενο μοντέλο.

Είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό. Το βιλβίο αυτό είναι μια απόπειρα, οσοδήποτε δοκιμαστική, να καταλάβουμε σφαιρικά αυτό που συμβαίνει στον κόσμο· κι εκείνο που έχει σημασία μεγαλύτερη απ’ ό,τι το ίδιο το όνομα, είναι να συμφωνήσουμε ως προς ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά και ποια η ενδιάθετη κατεύθυνσή του.

https://www.e-dromos.gr/terzakhs-book/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *