«Το όνομά μου είναι Καταλονία»

katalonia-1 bgτου Γιώργου Αναστασίου Δρόμος της Αριστεράς 13.09.2017

Ενόψει του δημοψηφίσματος, η Μαδρίτη απειλεί θεούς και δαίμονες

Οι τελευταίες καταλανικές εκλογές* είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Οι δύο βασικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ανεξαρτησία της Καταλονίας, δηλαδή ο συνασπισμός «Μαζί για το Ναι» (στον οποίο συμμετέχει η Ρεπουμπλικανική Αριστερά/ERC) και η Λίστα Λαϊκής Ενότητας/CUP, είχαν καταστήσει σαφές ότι, σε περίπτωση νίκης τους, κεντρικός στόχος τους θα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Με αυτό το πρόγραμμα κέρδισαν μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και υλοποίησαν τη δέσμευσή τους. Υιοθέτησε δηλαδή η βουλή της Καταλονίας δύο νόμους: έναν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, και έναν για τον τρόπο αποχωρισμού από το ισπανικό κράτος – ο οποίος φυσικά θα εφαρμοστεί μονάχα αν επικρατήσει το «Ναι».

Η αντίδραση του ισπανικού κράτους (ή, ορθότερα, του διεφθαρμένου μοναρχικού καθεστώτος της Μαδρίτης) κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία. Ο δεξιός πρωθυπουργός Ραχόι δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί «κάθε μέσο» για την αποτροπή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το οποίο αποκάλεσε «ανυπόφορη πράξη ανυπακοής». Και αυτήν την εβδομάδα, μετά από αίτηση της κυβέρνησης της Μαδρίτης, το «Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο του Βασιλείου της Ισπανίας» αποφάσισε, όπως εξάλλου αναμενόταν, ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο – διατάσσοντας τη μη διεξαγωγή του.

Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, ο Ραχόι και ο Γενικός Εισαγγελέας του Βασιλείου εξαπέλυσαν από κοινού την πρώτη ομοβροντία συγκεκριμένων απειλών: θα διωχθούν ποινικά οι επικεφαλής της καταλανικής βουλής, τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, οιοσδήποτε από τους 947 καταλανούς δημάρχους δεν εμποδίσει έμπρακτα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, και γενικά όποιος αναπνέει με τρόπο που δεν αρέσει στους Μαδριλένους αυθέντες. Ταυτόχρονα, το ισπανικό κατεστημένο (αρκετά… πολύχρωμο, όπως θα δούμε παρακάτω) άρχισε να πανηγυρίζει ότι, ευτυχώς, ξεπεράστηκε κι αυτός ο κάβος.

Τώρα αρχίζει το πραγματικό μπρα-ντε-φερ

Μόνο που υπάρχουν ένα – δυο προβλήματα. Πρώτον και βασικότερο, το πώς θα αντιδράσουν οι Καταλανοί πολίτες στη μεγαλύτερη, από την εποχή του Φράνκο, επιχείρηση ταπείνωσής τους από τη Μαδρίτη. Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ ότι η ακύρωση (πάντα από την ισπανική «δικαιοσύνη»…) της επίσημης αναγνώρισης ύπαρξης καταλανικού έθνους ήταν που μαζικοποίησε το κίνημα υπέρ της Ανεξαρτησίας το 2010. Δηλαδή πριν καν μπει το διεφθαρμένο ισπανικό πολιτικό σύστημα στη δίνη της μνημονιακής λιτότητας, που του αφαίρεσε την όποια λαϊκή νομιμοποίηση διέθετε ακόμη στην Καταλονία (για παράδειγμα στις τελευταίες εκλογές το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι μετά βίας ξεπέρασε το «αριστερίστικο» CUP, κατρακυλώντας στον πάτο με 8,5%!).

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η καταλανική βουλή και κυβέρνηση δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Ραχόι και της ισπανικής «δικαιοσύνης», διαβεβαιώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα γίνει και η απόφασή του θα είναι δεσμευτική. Ακόμη περισσότερο, και γνωρίζοντας το πώς θα αντιδράσει η Μαδρίτη, τους τελευταίους μήνες τοποθετήθηκαν νέοι άνθρωποι επικεφαλής των υπουργείων, της καταλανικής αστυνομίας και άλλων κρίσιμων θέσεων – όλοι διατεθειμένοι να αψηφήσουν τις απειλές και τις διώξεις. Επιπλέον, οι κάλπες και οι εκλογικοί κατάλογοι βρίσκονται στα χέρια της καταλανικής εθνικής εφορευτικής επιτροπής. Ίσως λοιπόν η ανακούφιση του βαθέος ισπανικού κράτους να είναι πρόωρη.

Φυσικά, πέρα από τις «τεχνικές» προετοιμασίες, σχεδόν όλα θα κριθούν από το πόσο ενεργητικά θα υπερασπίσουν οι πολίτες της Καταλονίας τα δικαιώματά τους – και, δευτερευόντως, από τη στάση που θα κρατήσουν την 1η Οκτωβρίου οι Mossos (δηλαδή η καταλανική αστυνομία) και άλλα τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Διότι θεωρείται δεδομένο ότι ο Ραχόι θα «παύσει» τη σημερινή ηγεσία και θα τους θέσει υπό ισπανική διοίκηση, απαιτώντας αυτοί να σταματήσουν το δημοψήφισμα. Εύλογα, η Μαδρίτη θέλει να αποφύγει την παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας από την ισπανική Guardia Civil (άλλο ένα απομεινάρι του φρανκισμού…) ή, ακόμη χειρότερα, από το στρατό – αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι ακόμη και σε διεθνές επίπεδο.

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε μια «δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα», τι κάνουν οι προοδευτικές, ας πούμε, δυνάμεις που δεν υποστηρίζουν την Ανεξαρτησία; Δυστυχώς, παίζουν κρυφτό. Από τη μια διατείνονται ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, κι από την άλλη θέτουν ως όρο αυτό να ασκηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του ισπανικού κράτους – δηλαδή να μην ασκηθεί, αφού η Μαδρίτη αρνείται ακόμη και να συζητήσει επ’ αυτού. Σαν να λέει δηλαδή κάποιος στους Κούρδους ή στους Παλαιστίνιους ότι αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους, αλλά μόνο εάν συμφωνήσει μ’ αυτό ο Ερντογάν ή ο Νετανιάχου…

Η υποκρισία τους φτάνει σε σημείο να λένε ότι «αν τελικά πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμά του, αλλά δεν θα το θεωρήσουμε δεσμευτικό»! Γι’ αυτό και στην Καταλονία ο εκλογικός συνασπισμός των Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και άλλων έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Το στρατόπεδο της πολυδιαφημισμένης δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου συντάσσεται με την «ισπανική» ηγεσία του συνασπισμού, θεωρώντας μη δεσμευτικό το δημοψήφισμα αφού δεν διεξάγεται με τη συναίνεση της Μαδρίτης. Όπως έγραφε και προγενέστερο άρθρο στην εφημερίδα μας, δεν της περνά βέβαια από το μυαλό ότι «υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι λαοί δεν ζητούν την άδεια του καθεστώτος που τους δυναστεύει για να αγωνιστούν εναντίον του»**.

Επιπλέον, η δήμαρχος δηλώνει ότι «δεν θα διευκολύνει την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, εφόσον αυτό θεωρείται παράνομο από την ισπανική δικαιοσύνη και άρα θα επισύρει διώξεις εναντίον όσων δεν το εμποδίσουν». Και, για πρώτη φορά, ετοιμάζει ξεχωριστή συγκέντρωση για μεθαύριο Δευτέρα, που είναι η εθνική γιορτή της Καταλονίας και παραδοσιακά πραγματοποιείται μια ενιαία και τεράστια διαδήλωση… Από την άλλη, χθες η τοπική ηγεσία των Podemos διαφοροποιήθηκε ανοιχτά, καλώντας τον κόσμο να πάει στη μεγάλη διαδήλωση υπέρ της Ανεξαρτησίας και την 1η Οκτωβρίου να ψηφίσει υπέρ της Καταλανικής Δημοκρατίας, «ενάντια στη δεξιά πολιτική και τη διαφθορά». Έκαστος εφ’ ω ετάχθη.

* Βλ. σχετικό αφιέρωμα στο φύλλο 280.

** Βλ. φύλλο 365

https://www.e-dromos.gr/to-onoma-mou-einai-katalonia/

katalonia bgct

Θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στην Καταλονία;

Δρόμος της Αριστεράς 27.06.2017 Δημοσίευση: Φύλλο 365 – 24/6/2017

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν, με την υποστήριξη και του «ακραίου» κόμματος CUP (Λίστα Λαϊκής Ενότητας) που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση*, ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας. Έτσι, την 1η Οκτωβρίου οι Καταλανοί θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας;».

Η Μαδρίτη που, όπως και στην περίπτωση της Χώρας των Βάσκων, αρνείται οποιοδήποτε διάλογο για να βρεθεί μια δημοκρατική διέξοδος, αντέδρασε ανανεώνοντας και εντείνοντας τις απειλές: «Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα γίνει ποτέ», είπε ο δεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι και επαναλαμβάνουν μονότονα όλοι οι αξιωματούχοι, τα συστημικά ΜΜΕ κ.λπ. Εάν είναι ανάγκη, προσθέτουν, «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που προβλέπουν οι νόμοι ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της Ισπανίας: από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα ακυρώνει το δημοψήφισμα, παύση των Καταλανών αξιωματούχων και ποινική δίωξή τους έως, εν ανάγκη, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή κατάστασης πολιορκίας(!) και την ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας».

Ήδη η καταλανική κυβέρνηση και βουλή έχουν διακηρύξει ότι δεν θα υποταχθούν «στις αποφάσεις του ισπανικού κράτους, και ιδίως του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου». Οπότε το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει η καταλανική αστυνομία και οι δημόσιοι υπάλληλοι, παράγοντες που θεωρούνται απαραίτητοι για να διεξαχθεί σύμφωνα με όλους τους τύπους το δημοψήφισμα. Και έπειτα, στην περίπτωση που διεξαχθεί, τι αποτέλεσμα θα δώσει το δημοψήφισμα κάτω από καθεστώς απειλών και διεθνών πιέσεων; Και αν τελικά υπερπηδηθούν όλα τα εμπόδια, θα υλοποιήσει η Μαδρίτη τις πολεμικές απειλές της;

Σε κάθε περίπτωση, το ισπανικό κράτος και η Καταλονία μπαίνουν σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση όπου για πρώτη φορά και η καταλανική πλευρά δηλώνει αδιάλλακτη. Άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί ισάριθμες παλλαϊκές διαδηλώσεις υπέρ της Ανεξαρτησίας στη Βαρκελόνη, με τη συμμετοχή κάθε φορά άνω του 1 εκατομμυρίου πολιτών, ενώ μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Καταλανών διεκδικεί το δικαίωμα να ψηφίσει ελεύθερα και αβίαστα για το μέλλον της Καταλονίας – άσχετα από τη στάση που θα επέλεγε στο δημοψήφισμα. Κι όλα αυτά στο φόντο της συνεχιζόμενης πολύπλευρης κρίσης του ισπανικού κράτους και της διαρκούς φτωχοποίησης πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με μια δεξιά κυβέρνηση που στηρίζεται (ακόμη) στην ανοχή των «σοσιαλιστών» και κεντρόφυγες δυνάμεις να σηκώνουν κεφάλι και σε άλλες «επαρχίες» του Βασιλείου της Ισπανίας.

* Για τη σημασία της ανάδειξης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των κομμάτων που επιζητούν Ανεξαρτησία της Καταλονίας, τις σχετικές αντιδράσεις, καθώς και μια ιστορική αναδρομή στις ρίζες της καταλανικής Πατριωτικής Αριστεράς, βλ. φύλλο 280.

Miles de catalanes se manifiestan para reclamar independencia y pacto fiscal

Miles de catalanes se manifiestan para reclamar independencia y pacto fiscal

Θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στην Καταλονία;

Η αμήχανη αναπαραγωγή των «επιχειρημάτων» του Ραχόι συσκοτίζει τα πραγματικά ερωτήματα

του Γιώργου Αναστασίου

Την περασμένη Κυριακή μια εγχώρια εβδομαδιαία εφημερίδα φιλοξενούσε το άρθρο ενός ερευνητή με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Καταλονία: Ένα δημοψήφισμα που δεν θα πραγματοποιηθεί»*. Σε αυτό ο συγγραφέας παραθέτει μια σειρά λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι τελικά δεν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα: «Πρόκειται για ένα μονομερές δημοψήφισμα», λέει ο ερευνητής, που «δεν συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση του κράτους, και επομένως είναι παράνομο, γιατί δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα». Υπενθυμίζει ακόμη ότι «η ισπανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου, για να το εμποδίσει», και καταλήγει: «Είναι προφανές ότι οι οπαδοί της ανεξαρτησίας, λόγω του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται αποφάσισαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες, για να προκαλέσουν την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης με την ελπίδα να διεθνοποιήσουν την καταλανική υπόθεση». Τελικά το πολύ-πολύ που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου, κατά τον ερευνητή, είναι «μια μεγάλη διαδήλωση, που θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση του σκληρού πυρήνα ενόψει των νέων περιφερειακών εκλογών».

Το εντυπωσιακό στο εν λόγω κείμενο ενός προοδευτικού ή και αριστερού, κατά τα φαινόμενα, ανθρώπου είναι ότι αδυνατεί να επιχειρηματολογήσει από αριστερή σκοπιά ενάντια στη διεξαγωγή αυτού καθαυτού του δημοψηφίσματος ή/και ενάντια στο αίτημα της Ανεξαρτησίας. Δεν ισχυρίζεται, ας πούμε, πως η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Βασιλείου της Ισπανίας υπηρετεί καλύτερα την υπόθεση της εργατικής τάξης, ή ότι η καταλανική αστική τάξη δεν είναι καλύτερη από την ισπανική, άρα γιατί να υποστηριχθεί η απόσπασή της από τη Μαδρίτη κ.λπ. Δηλαδή έχει τη στοιχειώδη εξυπνάδα να μην γράψει πράγματα με τα οποία θα γελούσαν εκατομμύρια υπήκοοι του Φιλίππου του 6ου, Βασιλέως της Ισπανίας. Οπότε, ελλείψει αριστερών –εντός ή εκτός εισαγωγικών– επιχειρημάτων, τι κάνει; Περιορίζεται στην αναπαραγωγή της σαθρής προπαγάνδας της ισπανικής Δεξιάς, διανθίζοντάς την εδώ κι εκεί με την ανακάλυψη μικροκομματικών συμφερόντων και αδιεξόδων των οπαδών της Ανεξαρτησίας. Τέλος, δεν παραλείπει να παραθέσει (δίχως σχολιασμό!) τις απειλές του Ραχόι για «απαγόρευση κατοχής δημοσίου αξιώματος των μελών της περιφερειακής κυβέρνησης», για «δημόσιους υπαλλήλους που θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα» κ.λπ.

Αμηχανία της ισπανικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς

Κατά ένα περίεργο τρόπο, πάντως, ο εν λόγω ερευνητής μας διευκολύνει να πάμε λίγο βαθύτερα στο θέμα – ακριβώς επειδή αναπαράγει πιστά και άκριτα τα επιχειρήματα του βαθέος ισπανικού κράτους. Δεν του περνά βέβαια από το μυαλό ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι λαοί δεν ζητούν την άδεια του καθεστώτος που τους δυναστεύει για να αγωνιστούν εναντίον του, ιδίως όταν εκτιμούν ότι έχει πάψει να τους αντιπροσωπεύει (αν τους αντιπροσώπευε ποτέ). Ούτε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται δημοψήφισμα από μία κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει μια συγκεκριμένη απάντηση, κ.ο.κ. Πρόκειται προφανώς περί αστείων «επιχειρημάτων», ιδίως όταν εκφέρονται από ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί ή και αριστεροί.

Το κείμενό του όμως έχει το προσόν να αποδίδει πιστά την αμηχανία, επιεικώς, της ισπανικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς μπροστά σε αυθεντικά λαϊκά κινήματα με βαθιές, ιστορικές ρίζες, τα οποία έχουν το θράσος να διεκδικούν αυτοδιάθεση – όχι σε κάποια μακρινή χώρα, όπου τέλος πάντων ίσως και να είναι ανεκτό (αρκεί βέβαια να μην πρόκειται για «δικές μας» αποικίες!), αλλά στην καρδιά της Ευρώπης. Ένα τέτοιο θράσος ταράζει την μακαριότητα αυτών που ακόμα πιστεύουν ότι ζουν το ευρωπαϊκό όνειρο, ου μην και την «αντικειμενικά προοδευτική» παγκοσμιοποίηση. Και προκαλεί ιερή οργή στη χειρότερη υποκατηγορία τους: αυτούς που έχουν μετατραπεί σε οργανικό τμήμα ενός καθεστώτος στο οποίο ο βασιλιάς είναι γυμνός, αλλά πρέπει να παρασταίνουμε όλοι ότι δεν το παρατηρήσαμε.

Αναγκαία μια ουσιαστική συζήτηση

Ας επιχειρηματολογήσει επιτέλους κάποιος για ποιο λόγο η συγκεκριμένη μορφή «ισπανικό κράτος», αυτή η αδιατάρακτη ιδεολογική συνέχεια του φρανκισμού με φτωχό δημοκρατικό επίχρισμα και διαχρονικά αντιδραστική πολιτική, εντός και εκτός των συνόρων του, πρέπει να παραμείνει ως έχει. Ή για ποιο λόγο πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι μια σειρά «περιφερειακοί» υπήκοοί του ασφυκτιούν εντός του, δεν αναγνωρίζονται στους διεφθαρμένους και καταπιεστικούς θεσμούς του, θέλουν να προστατέψουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους και να ορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους (για να διαπιστωθεί αν ισχύουν ή όχι αυτές οι εκτιμήσεις θα αρκούσε ένα… δημοψήφισμα). Αρκεί για την καταδίκη αυτών των αιτημάτων (και, άλλη μια λεπτομέρεια, τη βίαιη καταστολή τους) το γεγονός ότι ο κοσμοπολιτισμός τα θεωρεί αναχρονιστικά;

Θα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά πιο βαθείς προβληματισμούς: π.χ. ότι ρόλο παίζουν και άλλα σχέδια διόλου προοδευτικά, όπως η «Ευρώπη των Περιφερειών» κ.λπ. Κι ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή βασικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, που τώρα υποστηρίζουν αναφανδόν τη Μαδρίτη, να δείξουν «κατανόηση» σε αιτήματα απόσχισης. Αλλά μια τέτοια ουσιαστική συζήτηση, που θα επεδίωκε την ανεξάρτητη στάση των λαϊκών κινημάτων απέναντι σε όλα τα στρατόπεδα των ισχυρών, και θα αναζητούσε τρόπους για την ισότιμη συνεργασία μεταξύ ελεύθερων λαών, αποφεύγεται επιμελώς. Διότι προϋποθέτει ξεβόλεμα τόσο της σκέψης όσο και των συνηθειών που έχει αποκτήσει η ισπανική και ευρωπαϊκή Αριστερά, να λειτουργεί εντός αυτού του αβίωτου συστήματος και να μην αμφισβητεί τους θεσμικούς και ιδεολογικούς πυλώνες του. Θα επανέλθουμε!

* Εποχή, φύλλο 1352, σελ. 19

https://www.e-dromos.gr/tha-pragmatopoihthei-to-dhmopsifisma-sthn-katalonia/

CATALONIA 026 bgct

Καταλονία: Η καμπάνα χτυπά για πολλούς

Ερρίκος Φινάλης Δρόμος της Αριστεράς 07.10.2015 Διεθνη Δημοσίευση: Φύλλο 280 – 3/10/2015

Τι έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής – Νίκη του μπλοκ της Ανεξαρτησίας

Του Ερρίκου Φινάλη

Τη νύχτα της περασμένης Κυριακής προς Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί πανηγύριζαν στους δρόμους την εκλογική νίκη των δυνάμεων που υποστηρίζουν την Ανεξαρτησία από το ισπανικό κράτος. Πάνω τους έλαμπε η «υπερπανσέληνος», μεγαλύτερη και λαμπρότερη από μια συνηθισμένη πανσέληνο. Σταδιακά, χάρη στο σπάνιο φαινόμενο της σύμπτωσης μιας ολικής έκλειψης σελήνης με «υπερπανσέληνο», η σελήνη βαφόταν κόκκινη και κίτρινη, στα χρώματα δηλαδή της καταλανικής σημαίας! Ήταν μια νύχτα όπου το σύμπαν ολόκληρο φαινόταν να συνωμοτεί με τους Καταλανούς και τα όνειρά τους για Ανεξαρτησία… Το ξημέρωμα όμως ανέδειξε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, καθώς όλοι οι δυναμικοί παράγοντες του συστήματος προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο με κάθε τρόπο.

Απειλές προεκλογικές…

Ήδη, οι εβδομάδες που προηγήθηκαν των εκλογών είχαν για τους Καταλανούς γεύση… Ελλάδας 2012! Η καμπάνια τρομοκράτησης των ψηφοφόρων ώστε να μην ψηφίσουν τα κόμματα που υποστηρίζουν την Ανεξαρτησία ξεκίνησε φυσικά από τα συστημικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία «εάν επικρατήσουν οι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι» θα ανοίξουν οι ουρανοί: Η οικονομία θα διαλυθεί και οι τράπεζες θα φύγουν, παίρνοντας μαζί τους και τις καταθέσεις των Καταλανών! Οι μισθοί και οι συντάξεις θα πάψουν να καταβάλλονται και τα νοσοκομεία θα κλείσουν. Ακόμη και η Μπαρτσελόνα θα πάψει να παίζει ποδόσφαιρο στην Ισπανία και την Ευρώπη…

Τη σκυτάλη πήραν από τα ΜΜΕ οι τραπεζίτες (που λίγο-πολύ επιβεβαίωσαν τις απειλές!), οι εργοδοτικές οργανώσεις (που προειδοποίησαν ότι θα κλείσουν τις εταιρίες τους στην Καταλονία), η κυβέρνηση της Μαδρίτης (που δήλωσε ότι «θα διωχθεί όποιος απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας») και φυσικά οι… γνωστοί μας φίλοι από τις Βρυξέλλες: ο κύριος Γιούνκερ, για παράδειγμα, έκανε προεκλογική δήλωση όπου υποστήριξε ότι σε περίπτωση «απόσχισης» αυτομάτως επέρχεται αποπομπή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωση την οποία τελικά «διόρθωσε» μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε.

Στη μάχη κατά της «απόσχισης» μπήκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, που διαβεβαίωσε τον Ισπανό βασιλιά ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια ισχυρή και ενιαία Ισπανία», αλλά και η Μέρκελ, που τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών της»… Από το χορό δεν έλειψε και ο Ολάντ, που νιώθει να απειλείται άμεσα και η δική του «εδαφική ακεραιότητα» από την Πατριωτική Αριστερά, αφού η Γαλλία κατέχει τμήματα της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων, αλλά και την Κορσική.

… και απειλές μετεκλογικές

Την επαύριο των εκλογών το «οπλοστάσιο» κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας, που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε λίαν ανεπιτυχές, διευρύνθηκε. Καταρχήν αμφισβητήθηκε αυτή καθαυτή η εκλογική νίκη των κομμάτων που δεν επιθυμούν την παραμονή της Καταλονίας στο ισπανικό κράτος. «Έχετε την πλειοψηφία των εδρών, αλλά όχι την πλειοψηφία των πολιτών», είπε… ποιος; Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου μετά βίας ξεπέρασε το «αριστερίστικο» CUP, κατρακυλώντας στον πάτο με 8,5% και μόλις 11 βουλευτές σε σύνολο 135! Και αυτό το «επιχείρημα» αναμασιέται σήμερα από κάθε είδους απολογητές ενός κράτους το οποίο έχει καταντήσει φυλακή των λαών και υπηρέτης της τραπεζικής μαφίας.

Ας το εξετάσουμε όμως, ξεχνώντας προς στιγμή ότι οι οπαδοί της Ανεξαρτησίας έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην καταλανική βουλή (72 στις 135 – αυτό δεν μετράει στις «δημοκρατίες»;). Πράγματι, αν αθροίσουμε τα ποσοστά του «Μαζί για το Ναι» και του CUP, έχουμε 47,74%. Οι αντίπαλοί τους «ξεχνούν» βέβαια ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του έτερου συνασπισμού «Καταλονία Ναι Μπορούμε» επίσης υποστηρίζουν την ανεξαρτησία – ενώ και επίσημα αυτός ο συνασπισμός έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος (αλλιώς θα έπεφτε ακόμη πιο κάτω από το απογοητευτικό 8,94% που πήρε, παρά τη συμμετοχή και των Podemos). Εξάλλου, αν η Μαδρίτη είναι τόσο σίγουρη ότι η πλειοψηφία «δεν επιθυμεί απόσχιση», γιατί απαγορεύει το δημοψήφισμα;

Μάλιστα δεν το απαγορεύει απλώς, αλλά τώρα διώκει και ποινικά τον απερχόμενο Καταλανό πρόεδρο για τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος πέρυσι το Νοέμβρη: δύο μόλις μέρες μετά τις εκλογές, ο Αρτούρ Μας κλήθηκε από την ισπανική «δικαιοσύνη» σε απολογία για «πολιτική ανυπακοή, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και παραβίαση του Συντάγματος του Βασιλείου της Ισπανίας». Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, ο Αρτούρ Μας θα στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Με μια έννοια, φτηνά θα τη γλιτώσει, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αρνάλντο Οτέγκι, επικεφαλής της βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς (που παίρνει ποσοστά της τάξης του 20% στη Χώρα των Βάσκων), παραμένει εδώ και 5 χρόνια φυλακισμένος ως «τρομοκράτης»…

Ο δρόμος της Μαδρίτης είναι ένα αδιέξοδο

Η αδιέξοδη στάση της Μαδρίτης, που νομίζει ότι αρνούμενη την πραγματικότητα μπορεί να εξαφανίσει ένα υπαρκτότατο πρόβλημα (ότι δηλαδή εκατομμύρια υπήκοοί της απ’ άκρη σ’ άκρη του ισπανικού κράτους θέλουν να απαλλαγούν από την κυριαρχία της), επιτείνεται και από τον προκλητικό τρόπο που «απαντά». Στην περίπτωση της Καταλονίας, στην καταστολή προσθέτει και την ευθεία προσβολή, αφού διάλεξε επίτηδες μια «βαριά» ημερομηνία για τη απολογία του Αρτούρ Μας: την 15η Οκτωβρίου, επέτειο της εκτέλεσης του Καταλανού προέδρου Λουίς Κομπάνις από τον Φράνκο…

Εδώ και δεκαετίες η Μαδρίτη, είτε με τους δεξιούς είτε με τους σοσιαλιστές στην κυβέρνηση, ποντάρει στην αδιαλλαξία και στην καταστολή. Όμως δεν τα καταφέρνει, ούτε στην Καταλονία, ούτε στη Χώρα των Βάσκων, ούτε αλλού. Φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξωδικαστικές δολοφονίες, μαζικές συλλήψεις, «αντι»τρομοκρατικοί νόμοι, θέση εκτός νόμου μαζικότατων κομμάτων… όλα δοκιμάστηκαν, κι όλα απέτυχαν. Η Πατριωτική Αριστερά είναι παρούσα, επειδή ανταποκρίνεται σε πραγματικούς πόθους και ανάγκες, τόσο στο εθνικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Και ίσως σήμερα είναι πιο «απειλητική» παρά ποτέ άλλοτε.

Η άρνηση του Ραχόι και να συζητήσει ακόμη ένα… φιλικό διαζύγιο, ή έστω την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας, στηρίζεται από το μοναρχικό και πολιτικό κατεστημένο, από τις «αγορές», όπως και από τον «ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα». Όλοι αυτοί είναι ισχυροί, πολύ ισχυροί. Όχι όμως αρκετά για να φιμώσουν εκατομμύρια που νιώθουν να πνίγονται από την κρίση και να ταπεινώνονται από τους αλαζόνες της Μαδρίτης. Πολλοί Καταλανοί θυμούνται σήμερα, πεισμωμένοι, μια φράση του Λουίς Κομπάνις: «Θα υποφέρουμε, θα αγωνιστούμε, θα νικήσουμε».

Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;

Όλοι γνωρίζουν ότι το ισπανικό κράτος διαπερνιέται από μια άνευ προηγουμένου κρίση – όχι μόνο οικονομική. Η οικονομική κρίση (οι εικόνες των εξώσεων οικογενειών από τα ΜΑΤ κατ’ εντολή των τραπεζών που τους παίρνουν τα σπίτια, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου) «απλά» επέτεινε και την κρίση αντιπροσώπευσης, όπως και την παραδοσιακή αντίθεση Καταλανών, Βάσκων και άλλων με την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Η εμφάνιση και εκτίναξη των Podemos πέρυσι μετά τις ευρωεκλογές τρόμαξε το ισπανικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο. Σε ελάχιστο χρόνο οι Podemos, υποσχόμενοι μια ριζοσπαστική πολιτική και κοινωνική αλλαγή και την τιμωρία των διεφθαρμένων πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών, αποψίλωσαν την εκλογική βάση των παλιών πολιτικών κομμάτων. Περιλαμβανομένης και της «παραδοσιακής» Ενωμένης Αριστεράς, που τον πρώτο καιρό τους αντιμετώπιζε αλαζονικά («τι θέλουν τώρα αυτοί, εμείς αγωνιζόμαστε εκατό χρόνια»…), και γι’ αυτό τιμωρήθηκε.

Έπειτα ήρθε η σειρά των Podemos να αντιμετωπίσουν αλαζονικά όλους τους υπόλοιπους – περιλαμβανομένης της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς και της Πατριωτικής Αριστεράς στην Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων: «Εμείς δεν συμμαχούμε με κανέναν, όποιοι θέλουν ας ενταχθούν στους Podemos». Επιπλέον, νομίζοντας ότι έτσι θα κερδίσουν τα περίφημα μεσαία στρώματα, οι Podemos άρχισαν να παρουσιάζονται ως «υπεύθυνη δύναμη» με πιο μετριοπαθές πρόσωπο.

Ήρθε όμως και η σειρά του συστήματος να βρει μια απάντηση στο φαινόμενο Podemos: τους «άφθαρτους» Ciudadanos (Πολίτες), που με πλουσιοπάροχη ενίσχυση από το σύστημα δημιούργησαν έναν αποτελεσματικότατο τοίχο (πολύ πιο πετυχημένο από το «δικό μας» Ποτάμι) πάνω στον οποίο «σκάνε» τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τους διεφθαρμένους δεξιούς και σοσιαλιστές.

Ο συνδυασμός της αλαζονικής ψευδαίσθησης των Podemos ότι θα νικήσουν μόνοι τους και εύκολα, και της διόγκωσης των Ciudadanos, έδωσε ανάσα στο πολιτικό σύστημα: οι Podemos, που πέρυσι τέτοιο καιρό φλέρταραν στις δημοσκοπήσεις με την πρωτιά, ξεφούσκωσαν. Τώρα έρχονται τρίτοι, και αν… Στην Καταλονία μάλιστα αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με την παραδοσιακή Αριστερά – δίχως να καταφέρει καμιά από τις συνιστώσες αυτής της συμμαχίας να αποφύγει τον εξευτελισμό.

Υπάρχει διέξοδος; Δύσκολα, αλλά ναι. Προϋπόθεση, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στο ισπανικό κράτος να αποδειχτούν πολιτικά γενναίες. Με δυο λόγια, μονάχα η σύγκλιση των Podemos (που είναι πια καιρός να ξαναβρούν την αρχική τους ανιδιοτέλεια) με δύο ιστορικά ρεύματα (την Ενωμένη Αριστερά και την Πατριωτική Αριστερά – ρεύματα που επίσης «δεν μιλιούνται» μεταξύ τους…) μπορεί να εμφυσήσει την ελπίδα και να ξαναζωντανέψει το όραμα της αλλαγής που έχει ανάγκη η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε όλο το ισπανικό κράτος. Κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, μια τέτοια συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει. Περισσότερα στο επόμενο φύλλο του Δρόμου!

ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.  (PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Βαθιές οι ρίζες της Πατριωτικής Αριστεράς

Κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου οι Καταλανοί τιμούν τη μνήμη του Λουίς Κομπάνις (φωτ:αφίσα-κάλεσμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς). Η τελευταία του κραυγή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν: «Per Catalunya! Για την Καταλονία!». Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, ο Κομπάνις είναι ο μοναδικός δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος χώρας που εκτελέστηκε. Μέχρι σήμερα η ισπανική «Δικαιοσύνη» αρνείται να αναιρέσει την καταδίκη του σε θάνατο από τον Φράνκο…

Όπως και σε άλλες περιοχές του ισπανικού κράτους (Χώρα των Βάσκων, Γαλικία κ.α.), η Πατριωτική Αριστερά έχει βαθιές ρίζες στην Καταλονία. Αυτό το πολιτικό ρεύμα, δεμένο με τους ιστορικούς αγώνες του καταλανικού λαού για ανεξαρτησία και δημοκρατία, επέζησε της εξοντωτικής καταστολής από τη φασιστική δικτατορία του Φράνκο και μέχρι σήμερα αποτελεί ζωντανή και βασική δύναμη στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) ιδρύθηκε το 1930, όταν ανατράπηκε η στρατιωτική δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρα. Ένα χρόνο αργότερα ανατράπηκε και η μοναρχία. Το 1932, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά θριάμβευσε με 47% και ο εκ των ηγετών της Φρανσέσκ Μασιά έγινε πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ, δηλαδή της πρώτης καταλανικής κυβέρνησης. Μετά το θάνατό του τον διαδέχθηκε ο Λουίς Κομπάνις, ο οποίος το 1934 ανακήρυξε το «Καταλανικό Κράτος στα πλαίσια της Ισπανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας». Γι’ αυτή του την ενέργεια συνελήφθη και φυλακίστηκε. Απελευθερώθηκε το 1936, με τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου, στο οποίο συμμετείχε και το κόμμα του, και ανέλαβε πάλι πρόεδρος της Καταλονίας.

Στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου η Ρεπουμπλικανική Αριστερά, όντας η κυρίαρχη δύναμη του Λαϊκού Μετώπου στην Καταλονία, προσπάθησε να διατηρήσει την ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων που απειλούνταν από τις συγκρούσεις μεταξύ αναρχικών, τροτσκιστών και κομμουνιστών. Η ήττα των Δημοκρατικών το 1939 σήμανε την ανηλεή εξόντωση των στελεχών και μελών όλων των προοδευτικών οργανώσεων. Ο Λουίς Κομπάνις, που διέφυγε στη Γαλλία, συνελήφθη από την Γκεστάπο με τη βοήθεια της γαλλικής αστυνομίας και παραδόθηκε στον Φράνκο. Μετά από βασανιστήρια που κράτησαν πέντε εβδομάδες, εκτελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1940.

Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας επιβίωσε στην παρανομία και αγωνίστηκε κατά της φρανκικής δικτατορίας. Νομιμοποιήθηκε μετά τη «δημοκρατική μετάβαση» του 1975, και έκτοτε αποτελεί βασική πολιτική δύναμη της χώρας. Στις εκλογές του 2012 πήρε 13,7%. Είναι η σημαντικότερη συνιστώσα της καταλανικής Πατριωτικής Αριστεράς, που αγωνίζεται υπέρ της Ανεξαρτησίας.

Μία άλλη συνιστώσα, που ενισχύεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, είναι η «Λίστα Λαϊκής Ενότητας» (Candidatura d’Unitat Popular, CUP). Ακολουθώντας ένα αποκεντρωμένο μοντέλο λειτουργίας που βασίζεται σε συνελεύσεις πόλεων και γειτονιών, η CUP παλεύει «για μια Καταλονία ανεξάρτητη, σοσιαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και απαλλαγμένη από την πατριαρχία». Από το καθεστώς της Μαδρίτης θεωρείται «ακραία», έως και «φιλοτρομοκρατική» οργάνωση – μεταξύ άλλων επειδή διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τη βασκική Πατριωτική Αριστερά.

Η CUP αρχικά συμμετείχε μόνο στις δημοτικές εκλογές. Ξεκινώντας με 4 δημοτικούς συμβούλους το 2003, το 2011 έφτασε να εκλέξει 104 δημοτικούς συμβούλους και 3 δημάρχους. Το 2012 πήρε για πρώτη φορά μέρος στις εκλογές για το καταλανικό κοινοβούλιο και, αποσπώντας 3,48%, εξέλεξε 3 βουλευτές με ένα πρόγραμμα που έκφραζε δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα (εισαγωγή δημοψηφισμάτων, ανακλητότητα των εκλεγμένων, λογοδοσία τους προς τις λαϊκές συνελεύσεις κ.λπ.). Στις φετινές δημοτικές εκλογές εξέλεξε 372 δημοτικούς συμβούλους και 14 δημάρχους. Εξακολουθεί να διακηρύττει: «Η δημοκρατία δεν υπερασπίζεται στο Κοινοβούλιο, αλλά στους δρόμους!».

Έκταση: 32.114 τετρ. χλμ. (μεγαλύτερη από το Βέλγιο)

Πρωτεύουσα: Βαρκελόνη (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο ισπανικό κράτος)

Πληθυσμός: 7,5 εκατομμύρια (το 16% του συνολικού πληθυσμού του ισπανικού κράτους, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό «εσωτερικών μεταναστών» από το υπόλοιπο ισπανικό κράτος τις τελευταίες δεκαετίες)

Οικονομία (στοιχεία 2014): η καταλανική οικονομία, με ετήσιο ΑΕΠ 199,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχεί στο 19% της συνολικής οικονομίας του ισπανικού κράτους. Το ετήσιο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Καταλονία είναι υψηλότερο του μέσου ισπανικού όρου: 26.996 ευρώ, έναντι 22.780 ευρώ (2014).

Στιγμές στην ιστορία:

Το 18ο αιώνα, στον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής, η Καταλονία αντιτάχθηκε στον Φίλιππο Ε΄, ο οποίος τελικά επικράτησε. Οι καταλανικοί θεσμοί καταλύθηκαν και η καταλανική γλώσσα αντικαταστάθηκε επίσημα από την ισπανική.

Το 19ο αιώνα, στη διάρκεια των καρλικών πολέμων, η Καταλονία προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανακτήσει την αυτονομία της έναντι του ισπανικού θρόνου.

Η ήττα των μοναρχικών και η ανακήρυξη της Ισπανικής Δημοκρατίας το 1931 σήμανε την αναγνώριση της Καταλονίας και των θεσμών της.

Το 1934 ο Λουίς Κομπάνις, ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), εκλέχθηκε πρόεδρος του πρώτου σύγχρονου Καταλανικού Κράτους.

Στον ισπανικό εμφύλιο (1936-39) οι Καταλανοί τάχθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της Δημοκρατικής Κυβέρνησης και πολέμησαν εναντίον των φασιστών.

Η επικράτηση του Φράνκο σήμανε για μια ακόμη φορά την κατάργηση κάθε δικαιώματος, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης χρήσης της καταλανικής γλώσσας.

https://www.e-dromos.gr/katalonia-h-kampana-xtypa-gia-pollous/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *