ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ – ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΑ ΦΤΕΡΑ [2000]

ziogalas-ftera-r-3375882-1327941701-sm

Νίκος Ζιώγαλας

Ο Νίκος Ζιώγαλας γεννήθηκε στη Φυτεία Ημαθίας το 1953. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τον βρίσκουμε να παίζει διασκευές δημοτικών τραγουδιών με το συγκρότημα “ΑΝΑΚΑΡΑ”. Κατά την ίδια περίοδο συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Θανάση Γκαϊφύλλια στο “ΩΤΟΣΤΟΠ”.

Λίγο αργότερα, τον συναντάμε να τραγουδάει στο άλμπουμ του Ηρ. Τριανταφυλλίδη “ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ”.

Το 1977 συμμετέχει στην παράσταση και στον δίσκο “ΑΧΑΡΝΗΣ” του Διονύση Σαββόπουλου.

Αμέσως μετά, και για τα επόμενα 2 χρόνια, παρακολουθεί σπουδές Μουσικοθεραπείας στο Παρίσι. Κατά την παραμονή του εκεί, παίζει μουσική στους δρόμους και στο μετρό παρέα με άλλους Έλληνες μουσικούς.

Επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάζεται για ένα χρόνο με το συγκρότημα “ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ”.

Το 1981 συμμετέχει στο δίσκο του Ηρ. Τριανταφυλλίδη “ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ”.

Το 1983 σχηματίζει το συγκρότημα “ΕΡΜΑΦΡΟ”, ενώ από το 1985 ξεκινά την προσωπική του δισκογραφική πορεία, που περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 10 δίσκους.

Το 1993 εμφανίζεται σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τον Μανώλη Φάμελλο και τους «ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ» και το 1994 με τον Νίκο Πορτοκάλογλου.

Το 1996 η Γλυκερία συμμετέχει στον δίσκο του «Παλιοί λογαριασμοί», ερμηνεύοντας το τραγούδι “Πάρε με απόψε πάρε με”, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Τον χειμώνα του 1997-98 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Μητροπάνο στη ΣΦΕΝΤΟΝΑ.

Το καλοκαίρι του 2001, σε συνεργασία με την Αναστασία Μουτσάτσου, πραγματοποιεί μια σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί ο δίσκος της Α. Μουτσάτσου «ΚΕΡΑΣΜΑ» σε μουσική Νίκου Ζιώγαλα, ενώ οι συναυλίες συνεχίζονται μέχρι και το καλοκαίρι του 2002.

Τον Δεκέμβριο του 2002 συνεργάζεται με την Ελένη Πέτα και τους «ΜΠΛΕ» σε μια σειρά πολύ πετυχημένων εμφανίσεων στο “Γυάλινο Μουσικό Θέατρο”.

Την περίοδο 2003-2004 εμφανίζεται με τον Γιώργο Αλουπογιάννη και τον Δημήτρη Κοργιαλά στο “Συρμό” και ηχογραφούν μαζί το cd single «Μίλα μου γι’ αγάπη».

Το 2005 εμφανίζεται στο “Συρμό” με την Ευσταθία και τον Στάθη Δρογώση.

Τον χειμώνα του 2006 πραγματοποιεί μια σειρά εμφανίσεων στον Ζυγό με τους Λ. Μαχαιρίτσα, Φ. Πλιάτσικα, Δ. Τσακνή και Β. Καζούλλη, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς εμφανίζεται σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τους Λ. Μαχαιρίτσα, Β. Καζούλη, Κίτρινα Ποδήλατα και Α. Μιτζέλο.

Τον χειμώνα του 2006-07 εμφανίζεται στα 13 φεγγάρια με την Μαριώ, τον Λάμπρο Καρελά, την Μαρία Φασουλάκη, την Χρυσή Παπαγιαννούλη και τον Δημήτρη Λίβανο και το 2008 κάνει εμφανίσεις με τον Οδυσσέα Τσάκαλο και την Ζωή Παπαδοπούλου. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με πολλούς καλλιτέχνες δισκογραφικά και έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε από τη Λύρα ο νέος δίσκος του, με τίτλο “Πέφτω ψηλά”.

Αυτή την εποχή, πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας την καινούργια του δουλειά, αλλά και παλιές του επιτυχίες, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη σύνθεση και παραγωγή νέων κομματιών.

Πηγή: nikosziogalas.com

Επιμέλεια – Προσαρμογή: Αθανασία Βογιάρη

http://www.tralala.gr/viografia-nikos-ziogalas/

Τα τραγούδια του Νίκου Ζιώγαλα καταφέρνουν το εξής ενδιαφέρον: να τον κατατάσσουν στον μουσικό χώρο εκείνο όπου συναντιέται η δημοτική μουσική με την ροκ & τον ηλεκτρικό ήχο. Ο Ζιώγαλας μεγάλωσε στη Βέροια, & τα πρώτα του ακούσματα προέρχονται από το χώρο της δημοτικής μουσικής.

Η γερή, καθαρή φωνή του άλλωστε τον καθιστά ιδανικό ερμηνευτή δημοτικών & παραδοσιακών τραγουδιών. Παρ’ όλα αυτά, όταν ανακάλυψε, τη δεκαετία του ’60, το ροκ, ο Ζιώγαλας κατέβηκε στην Αθήνα & ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, συνεργαζόμενος με τον Διονύση Σαββόπουλο, το συγκρότημα Σπυριδούλα κλπ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 έφτιαξε το συγκρότημα «Ανάκαρα» με το οποίο ασχολήθηκε με διασκευές παραδοσιακών μακεδονίτικων τραγουδιών. Άρχισε να γίνεται γνωστός από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, με την κυκλοφορία των πρώτων προσωπικών του δίσκων, που μέχρι το 2000 έφτασαν τους επτά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι «Παλιοί Λογαριασμοί» που κυκλοφόρησαν το ’96. Σ’ αυτόν τον δίσκο ο ίδιος διασκεύασε & επανεκτέλεσε παλαιότερα κομμάτια του, απομακρυνόμενος από το ροκ & κάνοντας ενορχηστρώσεις πιο λιτές, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στα παραδοσιακά όργανα & αναδεικνύοντας έτσι τη φωνή του, που είναι & το σημαντικό του προτέρημα.

Σε συναυλίες έχει συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Δημήτρης Μητροπάνος αλλά & ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές δουλειές συναδέλφων του, για παράδειγμα στον δίσκο «Την μπέρτα μου ανεμίζω» του Σούλη Λιάκου, στον «Άσωτο Υιό» του Νίκου Πορτοκάλογλου, στο «Μαντίλι της νεράιδας» της Φένιας Παπαδόδημα, στη «Μαύρη Αγάπη» του Μανώλη Φάμελλου κλπ. Ο ίδιος θεωρεί τις live εμφανίσεις το δυνατό του σημείο, & πράγματι, στη σκηνή αναδεικνύεται η ιδιαίτερη φωνή του που τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στους δίσκους του.

http://mousikorama.gr/articles/105-biographies/biographies/673-ziogalas-nikos.html

ziogalas-ftera-r-3375882-1327941701-sm

Προσωπική Δισκογραφία:

Το Τζάμπο (1985)

Ό,τι πεις απόψε θα γίνει (1987)

Ζεστό αγάπης κύμα (1990)

Σε μπαρ και καφενεία (1992)

Γυρνά ο καιρός (1994)

Παλιοί Λογαριασμοί (1996)

Αλλιώτικα Φτερά (2000)

Ει…. τι κάνεις εκεί (2002)

Άρωμα από Βανίλια (2005)

Πέφτω Ψηλά (2009)

Συμμετοχές / Συνεργασίες:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑΣ και ΤΑ ΑΝΑΚΑΡΑ “ΩΤΟΣΤΟΠ” 1971

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ και ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ “Σε άλλους κόσμους” 1975

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ “Αχαρνής” 1977

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ  και ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ “Παίζεις με τις μηχανές” 1981

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΙΚΑΣ “Απόψε φύγαμε” 1984

ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ “Ζωντανές Ηχογραφήσεις” 1988

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ “Για μια Αμερικάνα” 1988

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ “Live In Vienna” 1993

“Μια γρανίτα για τον Χιώτη” 1995

ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ “Άσωτος υϊός” 1996

“Στον Βαγγέλη με αγάπη” 1998

ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ “Μαύρη αγάπη” 1998

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ “Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό” 1998

ΣΟΥΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ “Τη μπέρτα μου ανεμίζω” 1999

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ “Προς τα έξω” 1999

ΦΕΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ “Το μαντήλι της νεράϊδας” 2000

“Το κλάμα βγήκε απ’τον παράδεισο” 2001

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ “Κέρασμα” 2001

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΥΠΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ  “Μίλα μου γι’αγάπη” 2004

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ “Φρέσκο χιόνι” 2004

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΟΥ “Σε όνειρο ζω” 2004

RED “Project One” 2004

ΣΟΥΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ “Το μέσα μου βουνό” 2004

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Θεσσαλονίκη 2005

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΖΗ “Απροσδόκητος ήλιος” 2006

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΙΩΝΗΣ “Το πιο όμορφο παράθυρο της πόλης” 2006

ONIRAMA “Κλεψύδρα” 2008

Πηγή: nikosziogalas.com

Επιμέλεια – Προσαρμογή: Αθανασία Βογιάρη

ziogalas-ftera-r-3375882-1327941701-sm

 

 

 

 

 

 

 

 

Νίκος Ζιώγαλας – Αλλοιώτικα φτερά [2000] (Full Album)

Λίστα Τραγουδιών

01 Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα

02 Πόσα Μου Φύλαγες Written By Μανώλης Φάμελλος

03 Να Η Οθόνη Written By, Featuring Μάριος Στρατηγόπουλος

04 Η Πόλη Της Μοναξιάς Written By Ρία Λαζαράκη

05 Η Αγάπη Είναι Αυτό Written By Μανώλης Φάμελλος, Σούλης Λιάκος

06 Χόρεψε Μαζί Μου

07 Ύπνος Απογευματινός Featuring Ροζαλία Θαλασσινού Written By Μανώλης Φάμελλος, Σούλης Λιάκος

08 Δυο Λέξεις Μόνο Written By Νίκος Πορτοκάλογλου

09 Τα Κορίτσια

10 Για Έναν Πλούσιο Φίλο Written By Μανώλης Φάμελλος

11 Πρέπει Να Φύγω Τώρα Written By Σούλης Λιάκος

12 Τα Σκουλαρίκια Στο Τραπέζι Supervised [Music], Coordinator Μανώλης Φάμελλος Written By Νίκος Ζιώγαλας (tracks: 1, 2, 4, 6 to 12)

Copyright: By Lyra 2000

 

https://www.youtube.com/watch?v=vsnAICCPgAM

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *