ΜΝΗΜΟΝΙΟ 4

sugkentrosi gsee adedy smctΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ Ψήφισαν πανηγυρίζοντας τα μέτρα της καταστροφής με 153 σφαίρες στο σώμα του ελληνικού πληθυσμού.

Γερμανικός Τύπος: Το πολυνομοσχέδιο και η γραβάτα του Αλ. Τσίπρα

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στα νέα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση τα βλέπει ως αντάλλαγμα για μια λύση στο θέμα του χρέους ενώ οι πολίτες διαδηλώνουν.

HANG YOU TSIPRAS smct«Αν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενδεχομένως να βλέπαμε στην Αθήνα ένα ασυνήθιστο θέαμα: τον Αλέξη Τσίπρα με γραβάτα», σημειώνει σε ρεπορτάζ του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Μ. Mάρτενς, αναφερόμενος στη ρήση του κ. Τσίπρα στις αρχές της πρώτης πρωθυπουργικής του θητείας ότι θα φορούσε γραβάτα «μόνο σε περίπτωση που βρισκόταν μια κοινή λύση για την κρίση χρέους». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Τσίπρα που περνά από τη Βουλή προβλέπονται περικοπές ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μείωση των υψηλών συντάξεων κατά 18% καθώς και μείωση των φορολογικών απαλλαγών από το 2020.

bouli olomeleia geniki smctΣτο δημοσίευμα τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να έχει εγκρίνει σε κάθε περίπτωση το πακέτο μέτρων πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα το αργότερο τον Ιούνιο ένα θετικό μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους. Μια τέτοια ευνοϊκή εξέλιξη στη διαπραγμάτευση θα ήταν άσος στο μανίκι του κ. Τσίπρα. Μια τέτοια επιτυχία θεωρείται απαραίτητη, δεδομένου ότι εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τουλάχιστον κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Οι βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ανέπαφη, έχει μπροστά ένα μόνο ημίχρονο».

ΜΑΤ και δακρυγόνα smct«Πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Eurogroup (…) της Δευτέρας θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στη Βουλή, τα νέα λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ακούγονται «πολύ καλά για να είναι αληθινά» και όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μπορεί να είναι τόσο καλά «που θα αναγκαστώ να φορέσω γραβάτα». Μετά την προκαταρκτική συμφωνία  Ελλάδας – δανειστών στις αρχές Μαΐου στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί το ζήτημα κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, με απλά λόγια, εάν η χώρα μπορεί σε κάποια δεδομένη στιγμή να αποπληρώσει το χρέος της. Η θέση του Αλέξη Τσίπρα (και όχι μόνο) στην ερώτηση είναι ‘όχι’, γι αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των χρημάτων που έχουν δανείσει είτε να μετατοπίσουν τις προθεσμίες εξόφλησης στις καλένδες», γράφει η Ηandelsblatt.

ΜΑΤ και δακρυγόνα 02 sm«Μια απαίτηση που είναι τόσο παλιά όσο οι απεργίες και οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας», σημειώνει η εφημερίδα. Κλείνοντας η FAZ αναφέρει πάντως ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ότι σε αντίθεση με το παρελθόν και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς πλέον ο ίδιος δεν έχει απέναντί του «έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης με το όνομα Τσίπρας». «Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπόσχεται πολλά αλλά εστιάζει στη διαχείριση των κρίσεων», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

218029 smctΔιαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων λιτότητας

Στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του νέου πολυνομοσχεδίου αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του Γ. Χρηστίδη από την Αθήνα στην ιστοσελίδα Spiegel Online. «Η κυβέρνηση της Ελλάδας κάνει λόγο για την τελευταία θυσία: μέσα στη νύχτα θα πρέπει να υπερψηφιστεί ένα νέο πακέτο λιτότητας, σαν αντάλλαγμα το κούρεμα χρέους. Συνταξιούχοι και φορολογούμενοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους», σημειώνει η ιστοσελίδα. Το ρεπορτάζ εστιάζει στους Έλληνες συνταξιούχους που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλειας πρόκειται «για τη μεγαλύτερη ενιαία μείωση των συντάξεων από την αρχή της κρίσης χρέους».

KYR WP 20170518 213058Pro ctsmΌπως σημειώνει το Spiegel, oι συνταξιούχοι θα απολέσουν έως και το ένα τέταρτο των εισοδημάτων τους, κι αυτό παρά το ότι στην Ελλάδα «οι συντάξεις έχουν μια ιδιαίτερη σημασία: συχνά από αυτές εξαρτώνται όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Οι συντάξεις λειτουργούν σαν de facto υποκατάστατό τους»*. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι τα σκληρά αυτά μέτρα κρίνονται απαραίτητα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους. Την ίδια ώρα πέρα από τους συνταξιούχους όμως πλήττονται και όλες οι κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι, «σε ορισμένες περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν ως και το 70% του ακαθάριστου εισοδήματός τους σε φόρους».

218023 smctΜε αφορμή τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αθήνα, τόσο η Frankfurter Rundschau όσο και η ιστοσελίδα του Stern δημοσιεύουν ρεπορτάζ του Φ. Μπατζόγλου από την Αθήνα, το οποίο εστιάζει στη δύσκολη καθημερινότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος: «Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα στις παρεκτροπές του προέδρου Ντ. Τραμπ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι αλλού κρίσεις. Στην Ελλάδα αυτές τις μέρες περνά το ένατο συνολικά πακέτο λιτότητας». Ειδικότερα πρόκειται «για το τρίτο πακέτο της κυβέρνησης Τσίπρα», με συνολική έκταση 941 σελίδες νέων σκληρών μέτρων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν νέο κύμα διαδηλώσεων και απεργιών.

218019 smctΟ ελληνικός τουρισμός βοηθά στην ανάκαμψη ξένων tour operator

«H Ελλάδα συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, του τουριστικού ομίλου Thomas Cook» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή αύξηση κατά 12% σε σχέση με πέρυσι. Τα ταξίδια με προορισμό την Ελλάδα παρουσιάζονται αυξημένα φέτος σε αντίθεση με τις κρατήσεις για τα ισπανικά νησιά που σημείωσαν ύφεση, επισημαίνει ο Πέτερ Φανκχάουζερ από τον όμιλο Thomas Cook.

«Το ενδιαφέρον για διακοπές στην Τουρκία παρουσιάζει επίσης μείωση και κινείται στο επίπεδο του 2016. Οι κρατήσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την απόπειρα για πραξικόπημα διακόπηκαν απότομα» σημειώνει τέλος η Handelsblatt.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1237089/germanikos-tupos-to-polunomosxedio-kai-i-grabata-tou-al-tsipra

218053 smctΕπειδή μόλις κατέβηκε από το βήμα η υπουργός γεμιστών Φωτίου και επανέλαβε τη μαλακία που αυτές τις μέρες έχουν παπαγαλίσει όλα τα νούμερα ότι «θα φτιάξουν για πρώτη φορά κοινωνικό κράτος» (είναι και ιερόσυλα τα τομάρια), να πούμε πως αυτού του τύπου το κοινωνικό κράτος που πουλάνε είναι ατόφιο το μοντέλο του Δ.Ν.Τ. (ΟΟΣΑ και λοιπών ευαγών οργανισμών) που λέει ξεκάθαρα διαλύστε θεσμικά το υπάρχον κοινωνικό κράτος (συντάξεις, πρόνοια, υγεία, παιδεία κλπ.) και φτιάξτε δίχτυ προστασίας από την ακραία εξαθλίωση. Αυτό το έχουμε αποκαλέσει νέο υβριδικό μοντέλο βιοπολιτικής διαχείρισης. Κι έχουμε ξαναπεί πως τα «αντίμετρα» συνιστούν αυτό ακριβώς και κατά συνέπεια είναι (ιδεολογικά, πολιτικά, στρατηγικά τέλος πάντων) χειρότερα από τα μέτρα. (Από τον φίλο Β. Α. στο facebook)

217982 smctΑποκαλυπτική για τις προθέσεις τους είναι η ρήση του Ε. Τσακαλώτου:

* «Θίγουμε τον κόσμο με το αφορολόγητο και τις συντάξεις και δεν αποζημιώνουμε τους ίδιους με τα αντίμετρα, αλλά λέμε σε έναν συνταξιούχο πως θα ευνοηθούν με άλλους τρόπους. Δεν είναι σοβαρό κοινωνικό κράτος που οι συντάξεις συντηρούν τα εγγόνια και τα παιδιά. Θέλουμε προγράμματα απασχόλησης και προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη».

Η κυβέρνηση, δια ανύπαρκτον αφορμή, έδωσε με τον Τόσκα «προαναγγελθείσα» εντολή στα ΜΑΤ, μόλις ολοκληρώθηκε η συναυλία της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», να εξαπολύσουν τυφλό χημικό πόλεμο δακρυγόνων ενάντια στον κόσμο με στόχο την διάλυσή του.

Ο κόσμος στο Σύνταγμα, όμως, μπορεί να υποχώρησε αλλά ο περισσότερος αρνήθηκε πεισματικά να φύγει από τον χώρο και με την επιμονή κάποιων πρωτοπόρων, μεταξύ των οποίων όσοι/-ες κρατούσαν το μεγάλο πανό της ΛΑ.Ε, επέστρεψε σε σημαντικό βαθμό στο Σύνταγμα και εξακολούθησε μέχρι αργά το βράδυ να διαδηλώνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *